Stanford, Google car, Apple, Facebook, Tesla, Microsoft

Výprava do technologického ráje, den třetí, pondělí

Náš 3. den v Silicon Valley zahajujeme brzkým budíčkem a ranní prací, dokud je v ČR ještě někdo z firmy v práci. Následně vyjíždíme.

Stanford, ztraceni v labyrintu knih

Vyhlášená americká univerzita, známá třeba Standfordským vězeňským experimentem. Studovali zde například John F. Kennedy, Phil Knight (Nike), Reed Hastings (Netflix), Peter Thiel (PayPal) a především se tady dali dohromady Larry Page a Sergey Brin. Vše je zde prostě velkolepé. Antický styl podtrhuje důraz na tradici a vzdělání.

Přímo v areálu je Stanford Hospital, špičková nemocnice pro zaměstnance firem jako Apple, Microsoft, Google, Intel a další. Navštěvujeme také univerzitní knihovnu, jejíž hlavní sál je naprosto úchvatný. Další sklady knih projít ani nešlo, jak jsou obrovské.

Stanfordská knihovna

Jobsův dům bez kafe

Dům Steva Jobse leží v prominentní čtvrti Palo Alto. Měli jsme štěstí – přímo před domem na nás čekal současný majitel a jeho hezká žena v Tesle model S. Prohodili jsme pár slov, potvrdil nám, že jde skutečně o „Jobsův dům“, ale dovnitř na kafe nás nepozval.

Tesla Motors: Je doma Elon?

Sídla společnosti Tesla (Tesla headquarters), kam jsme jeli hledat Elona Muska, je menší, než jsme čekali. Sedí tu asi jen management. Hned jsme se drze nacpali na parkoviště pro zaměstnance (pro návštěvníky zde nic není) a ochrance oznámili, že máme uvnitř schůzku.

Parkoviště kolem budovy bylo naprosto plné. Auta tu parkují do posledního centimetru, takže 90 % aut je zablokováno. Zajímavé je, že moc zaměstnanců Teslami nejezdí. Byly tu spíše Audi, BMW a jiné tradiční značky. Je vidět, že Musk chce svoje nedostatkové zboží v podobě Tesel dostat na trh do světa a ne pro své okolí. A nebo lidé z Tesly vědí něco, co my ne?

Sídlo Tesla Motors

Po 10 minutách kroužení nás zachraňuje ochranka, bere nám klíče a jedou někam zaparkovat. My jdeme na recepci, kde nás čeká ta „schůzka“. Ptám se jestli je doma Elon, že se s ním musím vidět. Není? Nevadí. Tak budeme jakoby čekat na někoho od Elona a při té příležitosti si prohlédneme, co tu mají. Domací baterku Powerwall, televizi s aplikací mapy světa a vlaječkou (každé?) Tesly, kde se právě pohybuje, krásné fotky Tesel, čepice, trika a další Tesla věci.

Tak dál nás nepustí a nikdo nás dnes prý nepřijme, dozvíme se. Ok, nevadí. Slečny na recepci si balí věci a nechají mě chvíli dělat recepčního. Dobře se tím baví. Ajaj – přichází pán z ochranky, čímž naše čekání na Muska končí.

Mountai View

Jedeme si prohlédnout známou oblast, kde bydlí, nakupují a možná i žijí všichni ti zakladatelé startupů či manažeři velkých IT firem v Silicon Valley. Pěkná, uklizená, ale celkem nudná oblast. Jenže z nudy nás dostává …

Google Car

Stojíme na křižovatce, čekáme na zelenou, koukám do zrcátka na nějaké ošklivé auto či spíš bednu s černou kukaní na střeše. Hele Google Car! První den jsme ho hledali po Googleplexu a teď ho máme přímo za sebou. Okamžitě fotíme, zapínáme GoPro a necháváme ho předjet. Uvnitř holka s klukem, žádný volant ani ovládání, jen bezpečnostní tlačítko – asi na brzdu.

Google self driving car

Úspěšně Google auto sledujeme a natáčíme asi 30 minut. Až je nám to trapné, ale tohle prostě v Česku nezažijete. Ten pocit, když auto před vámi jede samo v plném provozu i s cyklisty, přes přechody, železniční přejezdy, …

Během toho jsme zažili třeba situaci, kdy Google car nepokračovalo do křižovatky, protože mohlo omezit jiná auta, kde se člověk obyčejně jede a někomu se tam nacpe. Teoreticky při hustém provozu a neustálém porušovaní pravidel tak Google auto bude asi stát na místě :-)

Po 30 minutách testovaní (najíždění) Google auta jsme se ocitli před Google budovou a auto konečně zastavilo. Přímo před recepcí. Samozřejmě parkujeme rovnou za ním a jdeme to otravování dotáhnout do konce.

Naštěstí týpek v autě si musel odskočit, takže máme 3 minuty jen s GC a sympatickou mladou holkou z Googlu, co zůstala sedět. Je stále milá, nesmíme jen fotit vnitřek a zařízení auta. Z úcty ke Googlu si ty fotky tedy necháme pro sebe ;). Skoro se mi povedlo ji přemluvit a sednou si na chvilku vedle ní. Nevadí, aspoň nám řekla pár detailů, jak vypadá pracovní den s GC.

Google vs. Apple

Jedeme na Infinity Loop, což je současné a velmi pěkné sídlo Apple. Je to taková točivá budova kolem dokola. Pro návštěvníky tam mají pouze jednu ceduli k focení a pak Store. Všude kolem nás jsou turisté (zejména Číňané) jako my. Venku je krásně.

Vyndaváme Google biky a jdeme dotáhnout celý virál do konce. Triumfálně přijíždíme před ceduli Apple a vstup pro zaměstnance. Všichni na nás koukají, zaměstnanci, ochranka i Číňané. Všichni se smějí a něco na nás volají. Parkujeme kola před cedulí Apple a pokračujeme v show. Následuje projížďka a focení s kolem před Storem.

Infinite Loog s Google Bike

To už ochranka nevydrží a čeká nás super pokec. Týpka zajímá, odkud jsme a proč tu takhle blbneme. Jestli natáčíme nějakou reklamu. Říkám, že jsme od Googlu a máme za úkol zmapovat, kudy se lze dostat do sídla Apple. Evidentně ho to dostalo a chce si povídat. Dovnitř nás bohužel nevezme. Škoda.

Jdeme to zkusit přímo hlavním vchodem, ale opět se nedaří. Ještě objíždíme celou budovu. Security máme v patách, ale bere to s humorem. Opět nic. Jedině se nechat zabalit do krabice a poslat se dovnitř. Nakládáme kola do auta a vezeme je vrátit Googlu, jejich úloha končí.

Microsoft a pláč

Microsoft má krásný objekt hned vedle hlavní budovy Google. Paní na recepci jsem rozbrečel smíchy. Na otázku, jak nám může pomoci, jsem jí odpověděl, že nám hrozně pomůže, když nás pustí dovnitř a nebude se na nic ptát.

Následoval moc příjemný pokec o naší republice, Microsoftu a bezpečnosti uvnitř budovy, ale opět k ničemu nevedl. Nejde to prostě, nemůže riskovat zaměstnání. Aspoň jsme jí evidentně rozzářili den.

Zpět na místě činu: Google

Google komplex

Jdeme ještě do hlavní budovy Googlu. Vypadá zajímavě, skoro celá je ze skla. Zkoušíme taktiku sebevědomý suverén, jen pozdrav a jít dál. Ha, vyšlo to a přes recepci konečně projdeme! Míříme do jídelny, máme hlad. Jenže ouha, dveře na Google kartu. Deláme, že nám nefunguje, a nějaký zaměstnanec nám jde otevřít. Co se dělo dál si raději nechám pro sebe …

Zabezpečený Facebook

Asi největší zklamání z celého SV. Jedna ošklivá cedule a parkoviště pro turisty a všude samá ochranka. Nejenom, že nám nepůjčili Facebook kolo, ale ani nás nenechali chodit venku po parkovišti. Jen se vyfotit u billboardu a nazdar, vypadni turisto. Když jsem se nechtěl vzdát, tak nám vyhradili jednoho z ochranky, co za námi jezdil na kole. Neustále říkal, jak je vše cool, a pořád nás vyháněl pryč. Nakonec jsme skočili do auta a jezdili po parkovištích. On za námi na kole a přivolal si posily. Takhle tedy ne Marku!

Facebook 1Hacker Way

Tesla Motors prodejna

Moc příjemný zážitek v designovém showroomu Tesly. Sice tady neměli model X (čekací doba na něj je 1 rok), ale zato si s námi dlouho povídali, ukázali nám snad úplně vše na modelu S a vzali nás i do  garáží vzadu. Perfektní přístup.

Tesla model S

Z obchodního pohledu mě zaujalo několik věcí. Dokonalý dotykový displej, kde si vyberete model, barvu, výbavu a vše hned vidíte na vizualizaci. Skvělé UX, žádné šílenosti, jaké má třeba Škoda. Dále pak krom absolutního prozákaznického přístupu a dokonalého designu všeho to byla dámská trička a další oblečení k zakoupení. Až půjdete s manželkou kupovat Teslu, tak jí hned koupíte něco na sebe. Perfektní UX ve všech směrech.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+