ŠOK! Čeští IT podnikavci se dostali do přísně střežené Gigafactory

Cestu ze Silicon Valley jsme si zpříjemnili výletem na Lake Tahoe, co je krásné jezero a zimní středisko vysoko v horách (Sierra Nevada) na hranicích států Kalifornie a Nevada na západě USA. Během cesty nás potkala sněhová vánice a hodně bouraček. Pak zase pravé pouštní počasí. Nic, co by nás zastavilo na cestě za našim snem: navštívit Muskovo továrnu Gigafactory.

Tesla Gigafactory roste v nevadské poušti vzdušnou čarou asi 320 km severovýchodně od San Franciska. Výstavba začala v červnu 2014 a výroba by se měla rozjet v roce 2017. Do roku 2020 je v plánu plné kapacita produkce, což by znamenalo větší objem výroby, než jaký byl v roce 2013 na celém světě.

 Lake Tahoe, Sierra Nevada

Ve spolupráci s Panasonicem a dalšími partnery je cílem nejen zvýšit množství baterií, ale také snížit jejich cenu (prý o víc než 30 % za kWh) a dopad výroby na životní prostředí.

My v LARXu jsme velcí fanoušci Muskovo vizí i produktů. Celkově vidíme budoucnost právě v konceptu decentralizace výroby a distribuce energií a energetické soběstačnosti.

Zásobujte souseda

Spojení alternativních zdrojů (solární panely apod.), velkokapacitních akumulátorů jako Tesla Powerwall a inteligentní elektroinstalace považujeme za základní kámen chytrého bydlení. Bohužel pod Smart home si stále většina lidí představí jen blikající LEDky a TV ovládanou iPadem.

Pokud budete mít kvalitní domácí akumulátor, odpadá například problém s výkyvy produkce solárních panelů. Spolu se systémem řízení můžete přecházet mezi spotřebou z baterie a ze sítě, nabíjet baterii z nízkého tarifu či zásobovat souseda, když budete na dovolené. Ve spojení s moderním vytápěním, jako jsou např. uhlíkové fólie, se zcela obejdete bez plynu a uhlí / dřeva.

Podle nás s touhle stavbou začnou skutečně revoluční změny v energetice a dopravě. Továrna samotná v poušti bude naplno využívat silný vítr a sluneční záření. Jak by asi měla vypadat se můžete podívat například zde.

Na internetu se v průběhu stavby objevilo již několik videí pořízených drony, například toto. Většina z těch, co byla na Youtube, jsou ale smazaná. Nicméně některá se stále najdou. Avšak nic přímo zevnitř jsme nenašli.

Do teto přísně střežené továrny se běžně nedá dostat. I když je její koncept open source, tak se k ní nedostane ani z dálky. Vstupní brána je 2 km od samotné budovy a cely pozemek je dobře oplocen.

Přálo nám štěstí a my se do areálu dostali. Samozřejmě neohlášeně a byl to trochu adrenalin (respektivě jsme měli pěkně nahnáno až do příletu do Česka).

Tesla Gigafactory 1

V tuhle chvíli jsou ještě celé bloky nedostavěné a všude je čilý stavební ruch. Nic extra hezkého na pohled, zajímavého však ano. Minimálně celý rozsah stavby je ohromující. To na videu z drona nepocítíte. Teprve takhle z blízka vidíte, jak je šíleně obrovská.

 

Nebudu zabíhat do podrobností. Vzhledem k úctě k Elonu Muskovi nechci zveřejňovat, co jsme natočili a nafotili.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+