Orgasmus v Silicon Valley: TeslaX, Google bike či VIP na zápase NHL

Výprava do technologického ráje, den první, sobota

Naše výprava do světového centra technologií začala krátkou zastávkou v New Yorku. Odtud jsme letěli do Las Vegas a následně jeli půjčeným autem do Silicon Valley. Noční jízda přes LA kolem pobřeží zakončená východem slunce nad pobřežím byla sama o sobě zážitkem, který se nezapomíná, ale téměř nic s tím, co následovalo.

Je jen těžko popsatelný kontrast, který u nás prostě nezažijete. V jednu chvíli si můžete hladit volně žijící tuleně a kochat se nádherou národních parků a v druhou vás šokuje dojem z centra inovaci celého světa (v SV sídlí společnosti jako Apple, Google, Cisco, Adobe, Facebook, HP, Intel, nVidia aj.).

Do cíle nás vede dálnice 6proudá v jednom směru obrostlá monstrózními sídly IT firem a jejich monstrózních budov kolem ni. Wau efekt je okamžitý – to je teda něco! Proč tady není naše (nebo jiná česká) firma?

Západ USA

Tesla X

TeslaXAby toho nebylo na začátek málo, náhodou dojíždíme Teslu X – nejnovější model elektromobilu s kondořími křídly. Skáčeme v autě radostí. Ani jsme moc nedoufali, že ji za ty 2 týdny vůbec uvidíme, a potkáme ji hned při příjezdu do SV!

Ondra mě okamžitě budí. Jed za ní, drž se jí, řvu na něj, sotva se zorientuju. Ne, předjeď ji – třeba tam sedí Musk. Hm ne, nevadí, stejně ji sleduj! Bacha, sjíždí z dálnice. Kašli na navigaci, jeď za ní – nekompromisně křičím radostí. Sjíždíme za ní, jedeme kolem muzea IT technologií a nenecháváme si ji ujet.

Dovede nás na nějaké parkoviště – vyhrazené pro Tesly, kde jsou rychlonabíjecí stanice. V autě sedí asi 40letý otec se synem, ukážou nám úžasný kondoří křídla X modelu, připojí nabíječku a jdou do Starbucks (jak později zjistíme, je to Google Starbucks). My zatím máme práci. Rychle Teslu prozkoumat, všechno vyfotit a nepřestávat snít, že tohle auto nás také nemine před naším domem. To auto je fakt síla!

Googleplex

Googleplex

Po orgasmu u Tesly zjišťujeme, že jsme náhodou kousek od Googleplexu. Bereme našeho půjčeného Nissana na benzín a vyrážíme. Za minutu projíždíme areál Googlu. Je sobota, je tu klid, parkoviště prázdné. To v sobotu v Googlu nikdo nemaká?

Snažíme se orientovat v areálu, ale je to tak obrovský prostor, že to asi ani nejde. Bereme tedy Google kola, která jsou zde na každém rohu volně k dispozici, a jezdíme na nich. Po krásně upravených cyklocestách vždy po rovině a s naším nadšením je to nádhera. Nestačíme sledovat okolí, všude jen Google budovy.

Je tu hodně sportovních hřišť, jídelen, houpaček, návštěvnických center a dalších hraček pro zaměstnance. Našli jsme dokonce Google welness centrum. Vše venku je zadarmo pro kohokoliv, snad kromě jídla (jen pro zaměstnance). Během jízdy na kole po areálu potkáváme několik lidí, ale vetšinou čumilů jako my. Výjimkou je mladá hezká právnička Googlu, co hraje volejbal se svým čínským přítelem programátorem. Dáváme se do řeči, dostaneme spoustu tipu a také info, že v sobotu jsme tu zbytečně. Nepracuje se a ani není žádná zábava (rozuměj: nechlastá se – minimálně ne v práci).

Algoritmy vyhledávače neprozradili

Jedeme na kole do Starbucks, který se tu jmenuje Google Starbucks. Hm, tak třeba dostaneme PPC kupony zadarmo, říkám si. Houby, dostaneme jen kafe za 5 dolarů. Ale je tu pár programátorů a kolem nich překvapivě opět hezké ženy. To jsem v ČR ještě neviděl. Možná je tady programátor na špičce potravinového řetězce :).

Holky rychle vyháníme naší otřesnou angličtinou a sexy tričkem LARX skvěle padnoucím na 2 dny nemyté tělo, zničené cestou z východu na západ USA. Kluci programátorský jsou na nás hodní, ale vzorec page ranku buď vážně nevědí, nebo je pokuta za jeho vyzrazení větší než můj balíček jednodolarovek, který odmítají. Nakonec bereme kola a snažíme se projet další části areálu.

Stadion San Jose Charks

Vše nestíháme ani náhodou. Tak spěcháme na hotel dát se do pořádku před večerním zápasem NHL mezi San Jose Sharks a Winnipeg Jets. Díky našim kontaktům máme lístky do přední řady VIP sekce na středu hrací plochy. Stadion o kapacitě přes 17 500 diváků je skoro vyprodaný. Neskutečný zážitek uzavírá první den v SV (Jets vyhráli 4:1).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+