Tentokrát jsem si odskočil do Amsterodamu (ISE 2016)

Po velmi úspěšné výpravě na CES a několika spíše menších akcích, jsem se rozhodl vyrazit na další výrazný technologický veletrh. Tentokrát do Amsterodamu na Integrated Systems Europe (ISE). A opět jsem investovaného času ani peněz rozhodně nelitoval.

ISE už funguje přes deset let a pořád roste. Letos organizátoři odhadovali návštěvnost kolem 60 000 lidí. Vystavovatelů byla cca tisícovka.

Proti CESu je to menší show, nedělá se tolik pro efekt, ale spíše pro B2B segment. Takže to celé bylo mnohem serióznější. Rozuměj: nekoukáte tolik na hostesky, ale spíš na produkty a specifikace.

Krom Fibara (jde po koncácích) a Loxone (na tyhle akce nejezdí) tu byly snad všichni důležití výrobci technologií chytrého bydlení. Určitě ze segmentu KNX či AMX. Zaujaly mě zejména stánky Control4 či Crestronu.

Z českých bych určitě zmínil Teco a zejména iNels, od nichž jsem vyzvěděl i nějaké „drby“.

iNels dělá hlavně „backend“ inteligentní elektroinstalace a pro „frontend“ používá třeba Crestron. Nemají sice zatím příliš velký tržní podíl, ale sebevědomí jim nechybí. Rozhodně tvrdě makají. Chystají pobočku v USA. Jejich instalace najdete například v centrále Alzy či dokonce v hotelech v Dubaji.

Tesla na ISE 2016

Jinak smart home na ISE 2016 celkem nuda, žádná skutečná inovace.

Potkal jsem Davida Borovku, zakladatele budějovické event agentury Borovka promotion. Určitě jste viděli jejich videomapping či „holografické“ vodní projekce. Tak už víte, kam pro tyhle hračky jezdí :-).

Dojem na mě udělaly holografické 3D POS (point of sale) reklamy. Nejspíš jste už někdy potkali různé projekce na prodejnách a či stáncích, které prezentují aktuální top produkty. Skvělý prostředek, jak působit na emoce zákazníka, zejména v místě, kde může rovnou koupit. Připravte se na to, že 3D hologramy se brzy stanou standardem. Rozhodovat se o nákupu rozumem bude opět o něco těžší. Koukněte na video zde, i když zážitek naživo je úplně někde jinde, to mi věřte.

Konečně jsem na vlastní oči viděl kompletní sortiment Aquavision. Tahle firma vyrábí zrcadlové a voděodolné televizory a displeje. Opravdu kouzelné zrcadlo. Je to tak perfektně udělané, že nemáte šanci poznat, že je za tím 4K televize. Neuvěřitelné.

LARX na ISE 2016

Jinak 8K displaye a projektory tam měl snad každý. Dál bych zmínil třeba chytrou zeď, na kterou píšete a ukazuje se to na druhém konci světa v reálném čase. To se mi líbí, asi si to pořídíme do showroomu smart home :-) Nebo videostěnu složenou z 16 4K televizí s neuvěřitelně tenkými rámečky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+