Myslící vibrátor aneb Dojmy z CESu 2016


Hromada práce a nových příležitostí – asi tak bych shrnul, co nám přinesla výprava na CES, největší veletrh spotřební elektroniky na světě, který se koná každoročně v lednu v Las Vegas. To by stačilo, ne? Mám totiž spoustu práce a málo času se tu rozepisovat. Ale teda že jste to vy …

Musím přiznat, že naše výprava byla trochu punk. Náhodná inspirace, ne zrovna velké přípravy, žádný konkrétní plán. Trochu jsme se báli, jestli nemalá investice neskončí jen jako zajímavá dovolená, a tajně snili. Realita však naší fantazii daleko předčila.

Uvedli jsme do pohybu spoustu věcí, o nichž zatím nemůžu říct více, jelikož se netýkají jen mého byznysu. A hlavně, teď je třeba makat, na vychloubání bude čas později ;-)

 

Podělím se ale v rychlosti alespoň o dojmy ze samotného CESu.

Las Vegas

První – vše je prostě obrovské. A když říkám obrovské, tak tím myslím, že vše v Česku je proti tomu přehlídka králíků v obecním kulturáku.

V základu jsou výstavní prostory rozděleny do sekcí pro korporáty, běžné firmy jako třeba Fibaro a na zvláštní pavilon pro Startupy (pro chudé).

Startupů jsme viděli požehnaně (rozhodně ne všechny) a bylo na co koukat. Ale nepochybuju o tom, že dalšího roku se dožije tak maximálně 30 % z nich. Pokud zvažujete investici do mladé firmy, je to třeba mít na paměti.

CES 2016

Zatímco startupy měly často stánky jak na pouti, velké společnosti se prezentovaly opravdu velkolepě. Namátkou vybírám 8K kino Canonu a superdrahé prototypy nejrůznějších automobilek, jejichž společným znakem byl nějaký druh autopilota (minimálně marketingově).

Velkolepé byly i večírky korporací pro zvané. My měli to štěstí a dostali pozvánku na Microsoft Gold Party. Večírky umí v USA perfektní a důkazem byla i tato. Nic takového jste na 99 % nezažili. Headlinerem byl slavný DJ Steve Aoki, pil se Don Perignon a pařil i Darth Vader. Pokud vás zajímá víc, myslím, že dobře to shrnul tento blog.  Jednoznačně ukazuje, že Microsoft to s přerodem v moderní sexy firmu myslí opravdu vážně.

Microsoft party Omnia night club

Co dominovalo?

Podle mě hlavně droni, virtuální realita, Smart home a bezdrátové technologie internetu věcí obecně.

Dokonce i dinosauři typu Bosch prostě musí vystavovat něco s nálepkou Smart home. Nablýskané a s milionem funkcí, aby každý viděl, jak jsou in. V praxi ale když se na to koukne někdo, kdo tomu segmentu trochu rozumí, hned uvidí, že to jsou jen předražené hračky k ničemu a hlavně bez známky vlastní inovace.

UX většiny těchto řešení je naprosto otřesné. Například zrovna na zařízení Bosche jsme během dvou minut našli zásadní bezpečnostní chyby a celou aplikaci jsme shodili.

Tyto firmy zatím jednoznačně pálí peníze a snaží se, aby jim neujel vlak. Díky své velikosti možná časem i něco prodají, nebo koupí někoho, kdo skutečně něco umí.

Virtuální realita CES 2016

Největší zážitky?

Rozhodně čínský dron na elektřinu, který dokáže převážet lidi. A jak jinak než s autopilotem. Nasednete a před vámi je pouze tablet. Zadáte polohu a pak už tam jen vystoupíte. Takže ani nepotřebujete zkoušky na pilota, neboť nic neřídíte.

Háček je v tom, že odhadovaná cena je 5 až 6 milionů korun. A také v legislativě – dodnes jsou obstrukce s obyčejnými drony. Neviděli jsme zatím, že by skutečně fungoval, ale firma prý začne sériovou výrobu už letos. No uvidíme.

Nejrůznější koncepty samořídicích aut a dalších chytrých systémů pro auta. Tady podle mě zatím válcuje Apple CarPlay na celé čáře. Podle nejrůznějších drbů se ale v oblasti aut od Apple pořádné bomby teprv dočkáme.

Pobavily nás souboje dronů ve stylu kohoutích zápasů. Že by to byla humánní alternativa pro dnešní generace?

Oculus Rift a další zařízení virtuální reality. Ne jeden technologický miliardář se nechal slyšet, že tohle je ta next big thing. Těžko popisovat, to musíte zažít. Neuvěřitelné, kam se to posunulo. Oculus kdysi získal na Kickstarteru 2,5 milionu dolarů na vývoj první verze pro vývojáře. Později v březnu 2014 firmu koupil Facebook za 2 miliardy dolarů. Reálný produkt pro spotřebitele přitom přijde na trh až letos v březnu.

Přímo z oblasti chytré domácnosti nás pak zaujaly interní žaluzie s vlastní inteligencí.

Přivezli jsme si také bezdrátové tlačítko Flic. Úžasně malé zařízení s nejednodušším UI, které může být – prostě zmáčknete čudlík. Stačí trochu fantazie a najdete X využití i pro váš byznys, kancelář nebo domácnost. Jedním stiskem vypnete všechna nepotřebná zařízení a zavřete okna před odchodem, objednáte si taxi, prozvoníte ztracený telefon, vytočíte telefonní číslo, zapnete hudbu – kdekoliv, třeba v autě nebo i na kole. Zatím si tím hrajeme v showroomu.

A jako jako perličku na závěr jsem si nechal chytrý vibrátor, který umí reagovat například na jednotlivé kapitoly 50 oddílů šedi (nebo jiných knížek). Neuvěřitelné, k čemu můžete nejmodernější technologie dneška. Ostatně masivní rozšíření virtuální reality prý přijde až v momentu, kdy se toho chytne pornoprůmysl, který má lví podíl i na rozvoji rychlého internetu.

chytrý vibrátor

Projděte si také galerii:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+