Kterak Mário Roženský k Nestu přišel

Můj kamarád Mário Roženský (autor provizního programu AffilBox a jiných úspěšných on-line projektů) je stejně jako já technologický geek. Když se dozvěděl, že jsme si do showroomu pořídili ten slavný termostat Nest, musel tu hračku mít doma také a objednal si ho od nás včetně instalace.

Pro ty z vás, kteří nevíte, o čem je řeč, nebo jen matně tušíte, krátce o Nestu: Firma Nest Labs proslula především výrobou chytrých termostatů a na začátku roku 2014 ji Google koupil za 3,2 miliardy dolarů. A právě o tento chytrý termostat, který je zejména v USA hitem, se tu jedná.

V porovnání s ucelenými systémy domácí automatizace, s nimiž pracujeme a jež ukazujeme v showroomu inteligentní domácnosti LARX (Digitalnidomy.cz), je to celkem „nudné“ zařízení s několika málo funkcemi. Jeho úspěch je založený především na prémiovém designu v Apple stylu a jednoduchosti použití (zapojíte místo původního a sám se učí).

Seznámení s termostatem Nest

V Česku si jej ale oficiálně nekoupíte. A možná právě proto jej Mário tolik chtěl. My to ale umíme vyřešit a sehnat evropsou verzi Nestu. Pokud byste si chtěli Nest koupit, je třeba si uvědomit, že evropská verze je jiná než americká (ta by vám nefungovala) a také, že i v Evropě jsou různé zástrčky. Ideální je právě „naše“ verze.

Instalace Nest termostatu

Pak už stačilo přijet k Máriovi do Pardubic a během chvíle Nest zapojit. Mário měl ve svém domě klasický termostat asi jako většina z nás. Krabička kdesi na stěně s titěrným displejem a několika tlačítky, jež po drátu spustí kotel, když teplota klesne pod určitou mez.

Na nás bylo na vhodné místo umístit Nest a spojit jej s kotlem bezdrátově. K tomu slouží druhá krabička (Heat link), kterou je třeba nahradit původní komunikaci. Ta pak spouští a vypíná kotel na základě příkazů z termostatu. Následná konfigurace včetně propojení s mobilní aplikací pro ovládání přes internet byla otázka několika minut.

Dnes může Mário nechat Nest řídit topení a klimatizaci. Termostat se učí sám tím, jak nastavujete teplotu v různé časy a vytvoří si automatické programy. Ty lze samozřejmě editovat dle libosti. Nest také pozná, pokud není nikdo doma, a může sám spustit úsporný program. Jeho inteligence navíc zabraňuje nepříjemným prudkým teplotním skokům a zbytečnému rozpálení radiátoru. Ovládat topení lze navíc třeba i cestou z práce.

Jak se Nest učí

O Nestu je ještě dobré vědět pár věcí. Výjimečný je především díky ovládání kruhovým voličem, podobně jako legendární click wheel původního iPodu, grafického displaye a povedeného menu (zakladatelé Nestu jsou bývalí inženýři Apple). Stejně snadno se k ovládání dostanete třeba přes mobil nebo počítač přes internet. To přineslo do segmentu termostatů něco vskutku nového. Pokud si elegantní puk z kovu a skla porovnáte s nešikovnými plastovými krabičkami se spousty čudlíků, asi je vám jasné, kam mířím.

Nicméně je tu ještě jedna věc na zamyšlení. Nest zaznamenává celkem citlivé údaje jako kdy jste doma či v jaké hodiny chodíte spát. Tyto data má nyní pod správou Google, jehož naprostá většina příjmů plyne z reklamy díky datům, které o nás dokáže posbírat a využít. To může dát obří investici do jiného světla.

Jak už jsem zmínil výše, v Česku se Nest neprodává, a proto není moc příležitostí si jej prohlédnout na vlastní oči. Každopádně u nás v showroomu v Jihočeském vědecko-technickém parku ta možnost je, tak se klidně stavte, těšíme se na vás.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Jeden komentář ke článku “Kterak Mário Roženský k Nestu přišel”

  1. Martas28

    Dobrý den, o Nestu jsem toho již hodně přečetl a velmi se mi líbí. Zajímá mne, za kolik jej prodáváte vy? Předpokládám, že se jedná o verzi určenou pro francouzský trh (230V, stejná zástrčka).